Kolorowa dieta – o znaczeniu barw warzyw i owoców

Kolorowa dieta – o znaczeniu barw warzyw i owoców

Chcesz wprowadzić zdrowe nawyki żywieniowe i zastanawiasz się, jaką rolę w odżywianiu pełnią kolory? Zadajesz sobie pytanie, czy barwy warzyw i owoców mają znaczenie w przypadku ilości dostarczanych do organizmu witamin? Dowiedz się, czy “kolorowa dieta” jest powiązana ze składnikami odżywczymi i sprawdź, jaki ma wpływ na ogólne funkcjonowanie. 

Kolor warzyw i owoców – czy ma znaczenie?

Na to, jaką barwę posiada dany owoc czy warzywo mają wpływ zawarte w nich związki organiczne. Wzrost tych składników jest uzależniony od procesu fotosyntezy, której zadaniem jest ochrona przed promieniowaniem ultrafioletowym oraz negatywnym działaniem owadów i grzybów. Mówi się o tym, że ma on znaczenie również na to, jaki kolor ostatecznie będzie miała dana roślina. 

Barwniki w owocach i warzywach uznawane są za antyoksydanty. Te natomiast odpowiedzialne są za ochronę organizmu człowieka przed działaniem wolnych rodników. Dzięki temu możliwe jest spowolnienie procesu starzenia się, a także ograniczenie powstawania wszelkich chorób. 

Decydując się na kolorową dietę, warto zadbać o to, aby na talerzu znalazło się kilka odcieni. Im więcej barw dostarcza się organizmowi w trakcie jednego posiłku, tym większa różnorodność witamin i składników odżywczych. Warzywa i owoce różnią się w tym przypadku bowiem nie tylko wyglądem zewnętrznym, ale także właściwościami, jakie można dzięki nim uzyskać.

Czy warto stosować kolorową dietę?

Wiadomo już, że kolory zawarte w roślinach są odpowiedzialne za dostarczanie ogromnej ilości korzystnych składników odżywczych. Wpływa to na znacznie lepsze funkcjonowanie danego organizmu, a co za tym idzie, jego ochronę i profilaktykę. 

Dodatkowym atutem jest fakt, że zadbanie o kolorowy posiłek, przyciąga uwagę i automatycznie staje się bardziej atrakcyjny do zjedzenia. Kolory wpływają na zmysły, dlatego konsumenci znacznie chętniej spożywają to, co ma ciekawą barwę. Świetnie sprawdza się to w przypadku osób, posiadających dzieci. Kolorowy posiłek stanie się dla nich bardziej interesujący, przez co chętniej po niego sięgną. 

Kolory wpływają nie tylko na zmysł wzroku. Mają one znaczenie również w przypadku odczuwanego smaku. To, jaką barwę posiada dana roślina, wpływa na smak, jaki będzie odczuwany przez daną osobę. 

Kolory warzyw i owoców – jak je podzielić?

Na świecie istnieje wiele rozmaitych barw roślin. Wyróżnia się jednak podstawową, nieco uproszczoną klasyfikację kolorów, która umożliwia wybór pięciu najważniejszych. Poszczególne wersje różnią się nie tylko wyglądem, ale i swoimi właściwościami.  

Grupa czerwona

Warzywa czerwone swój kolor posiadają dzięki likopenowi, który należy do najsilniejszych przeciwutleniaczy. Likopen odpowiedzialny jest między innymi za:

  • zwalczanie szkodliwego działania wolnych rodników,
  • spowalnianie procesu starzenia się,
  • ochronę układu sercowego,
  • poprawę wzroku,
  • regulację pracy serca i ciśnienia krwi,
  • zmniejszanie ryzyka zachorowania na nowotwory.

Najpopularniejszą rośliną z grupy czerwonych jest pomidor. Jest to warzywo, które posiada bardzo dużą zawartość likopenu. Do innych warzyw i owoców o czerwonym zabarwieniu zalicza się buraki, czerwoną paprykę, czerwoną kapustę, czerwoną cebulę, czerwoną fasolę, rzodkiewkę, truskawki, maliny, wiśnie, jabłka, arbuzy, owoc granatu. Bogactwem czerwonych składników jest np. lemoniada rabarbarowa.

Grupa zielona

Rośliny zielone to przede wszystkim bogactwo chlorofilu. Jest on odpowiedzialny za działanie detoksykujące, a więc doskonale sprawdza się dla osób, które chcą oczyścić swój organizm. Zielone warzywa i owoce dostarczają do organizmu również potas i żelazo, a także zapobiegają nowotworom. Są one również bogactwem witamin A, E, C, K oraz tych z grupy B. Dzięki nim możliwa jest poprawa wzroku, oraz wyglądu skóry, włosów i paznokci. Dodatkowo regularne spożywanie zielonych warzyw i owoców wzmacnia odporność. Do najpopularniejszych elementów zaliczanych do tej grupy należą:

  • sałata,
  • szczypiorek,
  • szpinak,
  • brokuły,
  • zielone szparagi,
  • fasolka szparagowa,
  • brukselka,
  • rzeżucha,
  • natka pietruszki,
  • jarmuż,
  • cukinia,
  • bób,
  • zielona papryka,
  • kiwi,
  • winogrono,
  • awokado. 

Grupa żółta/pomarańczowa

Warzywa i owoce żółto-pomarańczowe są bogactwem tzw. beta-karotenu. Jest to nośnik zwany prowitaminą A, należący do karotenoidów. Najbardziej rozpoznawalnym elementem z tej grupy jest marchewka. Jednak do owoców i warzyw tego rodzaju zalicza się również dynię, morele, żółte papryki i fasolkę szparagową. Beta-karoten odpowiedzialny jest między innymi za:

  • poprawę wzroku,
  • polepszenie wyglądu skóry,
  • wzmacnianie układu odpornościowego,
  • regulację metabolizmu żelaza. 

Aby dostarczyć sobie maksymalną dawkę cennego składniku, poleca się pić sok marchwiowy raz na dzień.Można przygotować go samodzielnie w domu, przeciskając przez sokowirówkę kilka świeżych marchwi. 

Grupa biała

Nie każdy wie, że dieta kolorowa zawiera również owoce i warzywa o zabarwieniu białym. Ten dość niepozorny kolor potrafi jednak dostarczyć organizmowi wiele cennych składników. Najczęściej zawarte są one w takich roślinach, jak: 

  • białe szparagi,
  • pietruszka,
  • cykoria,
  • chrzan,
  • ziemniaki,
  • pieczarki,
  • kalafior, 
  • por,
  • kalarepa,
  • czosnek i cebula. 

Biała grupa działa przede wszystkim przeciwzapalnie, przeciwbólowo i rozkurczowo. Idealnie sprawdza się na okres jesienno-zimowy, gdy rozpoczyna się sezon na grypę. Białe warzywa są bowiem bogactwem flawonoidów, zwanych naturalnymi antybiotykami.   

Grupa fioletowa

Fioletowe warzywa i owoce, czyli między innymi bakłażan, borówki, żurawina, rodzynki czy czarna porzeczka, to bogactwo antocyjanów. Poprawiają one elastyczność naczyń krwionośnych i zmniejszają odkładanie blaszek miażdżycowych. Dzięki nim możliwe jest również odmłodzenie organizmu, a także zapobieganie rozwojowi infekcji dróg moczowych i chorób układu pokarmowego. Fioletowa grupa jest również bogata w witaminę C. 

Specjaliści podkreślają, że warzywa i owoce powinny stanowić ok. 50% talerza w przypadku każdego posiłku.Należy pamiętać o tym, że ich regularne spożywanie pozwala nie tylko na dostarczenie cennych składników odżywczych, witamin i minerałów. Rośliny są bowiem odpowiedzialne również za oczyszczanie i poprawną pracę jelit. Zawdzięcza się to błonnikowi, który jest nieodłącznym składnikiem wielu warzyw i owoców. Warto pamiętać, że aby zapewnić sobie maksimum korzyści, należy korzystać z każdej grupy kolorów. Wybór tylko jednej sprawi, że dieta będzie jednorodna, a co za tym idzie, nie zapewni tak dużych efektów zdrowotnych, jak ta którą tworzą warzywa i owoce ze wszystkich grup. 

UdostępnijFacebookTwitter
Dołącz do dyskusji

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .

Please note

This is a widgetized sidebar area and you can place any widget here, as you would with the classic WordPress sidebar.