Jakie właściwości ma cytryna?

Jakie właściwości ma cytryna?

Cytryna to owoc, który można znaleźć w większości pomieszczeń kuchennych. Nie każdy jednak zdaje sobie sprawę, jakie potrawy może urozmaicić jej kwaśny smak. Dowiedz się, jak wykorzystać cytrynę w swojej kuchni i sprawdź, jakie właściwości charakteryzują ten popularny owoc. 

Cytryna – jaka jest jej historia?  

Pierwsze uprawy cytryny w Europie przypadają na początek naszej ery. Owoce drzew cytrynowych zauważono dokładniej w Chinach około XI wieku, jednak całe ich plantacje założono dopiero bliżej XV wieku niedaleko Genui. Początkowo cytryna była jedynie rośliną ozdobną, w późniejszym czasie odkryto również jej właściwości smakowe. Obecnie mówi się, iż istnieje około 16 gatunków tej rośliny. Są to różnego rodzaju mieszanki, jakie powstały w wyniku przenoszenia się upraw na rozmaite kontynenty. W dzisiejszych czasach cytryny są sprzedawane i kupowane na całym świecie w masowej skali. Jest to owoc, który urozmaici niejedno danie, dodatkowo znany jest on z wielu korzystnych właściwości zdrowotnych. 

Jak wykorzystuje się cytrynę? 

Cytryna to owoc, którego wykorzystanie niemal się nie kończy. Aktualnie istnieją dwie działki, w których roślina ta jest wykorzystywana najczęściej. Jedyną z nich jest oczywiście przemysł gastronomiczny. Coraz popularniejsze staje się jednak również wykorzystywanie tego składnika w przemyśle farmaceutycznym i kosmetycznym. 

Cytryna w kosmetyce

Wiele osób, wprowadzających do swojej rutyny pielęgnacyjnej naturalne składniki, decyduje się właśnie na produkty z zawartością cytryny. Owoc ten zawiera bowiem w składzie takie elementy jak:

  • witamina A,
  • witamina B,
  • witamina C,
  • sód,
  • wapń,
  • fosfor,
  • magnez,
  • żelazo,
  • kwasy organiczne.

Wszystkie wyżej wymienione składniki w połączeniu ze sobą oraz innym aktywnymi czynnikami zawartymi w naturalnych składnikach sprawiają, że produkty te działają wybielająco i wygładzająco na skórę. Owoc dodany do rutyny pielęgnacyjnej sprawia więc, że skóra twarzy oraz ciało stają się oczyszczone, wzmocnione oraz rozjaśnione. Ze względu na to bardzo często z takich kosmetyków korzystają osoby zmagające się z przebarwieniami po trądziku i ze skłonnościami do zmarszczek. Nie da się również ukryć, iż cytryna dodawana jako główny składnik kremów czy balsamów sprawia, że charakteryzują się one wyjątkowo atrakcyjnym zapachem, sprzyjającym relaksowi i wypoczynkowi. 

Cytryna w kuchni 

Sposobów na wykorzystanie cytryny w kuchni jest niezwykle dużo. Używa się jej zarówno w krajach śródziemnomorskich, jak i regionach Bliskiego Wschodu czy na terenach północnych. Ze względu na wyjątkowo atrakcyjny aromat, owoc ten dodawany jest między innymi jako główny składnik do sosów i zup. Kwaśny smak doskonale wzbogaca intensywne dania, sprawiając, że kubki smakowe są zadowolone. Co więcej, w gastronomii wykorzystuje się nie tylko sok wyciśnięty z cytryn, ale również ich miąższ czy skórkę. Zazwyczaj dzieje się tak w przypadku przygotowywania rozmaitych deserów i ciast. Popularny owoc nie musi być jedynie dodatkiem czy urozmaiceniem potrawy, niekiedy sam w sobie może odgrywać główną rolę. Kwaśny smak doskonale sprawdza się w wersji: 

  • tarty cytrynowej,
  • cytrynowych batoników,
  • ciasteczek imbirowo-cytrynowych,
  • makaronu w sosie cytrynowym. 

Bardzo często sok z cytryny dodawany jest do różnego rodzaju napojów. Ze względu na zdrowotne korzyści, jakie niesie za sobą ten owoc. Bardzo popularne jest przygotowywanie naparów na bazie kwaśnego smaku uzyskiwanego z jego pomocą. Do wywaru wystarczy dodać goździki, pomarańcze, miód i kardamon, tak aby uzyskać wyjątkowo rozgrzewającą i pyszną propozycję na chłodniejsze dni. 

Jakie właściwości ma cytryna? 

Owoc, który pochodzi ze stron południowo-wschodnich stał się popularny na całym świecie nie tylko ze względu na swój doskonały smak, ale również właściwości i zalety, jakie płyną z jego regularnego spożywania. Z powodu tego, iż cytryny zawierają w składzie bardzo duże ilości witamin (C, E, B) oraz różne minerały takie, jak potas, magnez, sód i żelazo, powinny one być spożywane regularnie. Do najważniejszych i najbardziej docenianych wartości, płynących z picia soku z cytryn zaliczają się między innymi:

  • wzmacnianie odporności,
  • działanie rozgrzewające,
  • oczyszczanie organizmu z toksyn,
  • wspomaganie procesu trawienia,
  • poprawianie kondycji skóry,
  • wspieranie funkcjonowania wątroby,
  • działanie pozytywne na układ krążenia.

Jeśli nie ma możliwości regularnego przygotowywania potraw na bazie soku z cytryny lub niekoniecznie preferuje się potrawy z jego dodatkiem, warto wprowadzić do swojej diety zdrowe soki i lemoniady owocowe, które w składzie zawierają ten owoc. Dobrze jest sięgać po produkty naturalne lub przygotowywać je samodzielnie w domu, tak aby mieć pewność, że przy produkcji nie wykorzystano zamiennika cytryny, jakim jest np. kwas cytrynowy, będący organicznym związkiem chemicznym.

UdostępnijFacebookTwitter
Dołącz do dyskusji

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .

Please note

This is a widgetized sidebar area and you can place any widget here, as you would with the classic WordPress sidebar.