Grejpfrut – jeden z najzdrowszych owoców na świecie

Grejpfrut – jeden z najzdrowszych owoców na świecie

Grejpfrut jest owocem, który posiada w swoim składzie wiele korzystnych dla zdrowia witamin. Wprowadzenie go na stałe do swojej diety pozwala na zachowanie zdrowej kondycji organizmu. Owoce te są bowiem bogatym źródłem:

  • witaminy C,
  • witamin z grupy B,
  • żelaza,
  • wapnia,
  • cynku,
  • potasu,
  • fluoru,
  • beta-karotenu.

Grejpfrut – jeden owoc, wiele właściwości

Grejpfrut należy do wiecznie zielonych roślin z rodu rutowatych. Oznacza to, że owoc ten posiada działania antybakteryjne i antywirusowe. Jego spożywanie zapewnia wiele zdrowotnych właściwości. Wśród nich najczęściej wymienia się:

  • działanie regulujące ciśnienie krwi,
  • właściwości odchudzające,
  • działanie przeciwgrzybiczne,
  • właściwości wzmacniające odporność organizmu,
  • wspomaganie przy zatruciach pokarmowych.

Korzyści te są związane z działaniem wewnętrznym grejpfruta. Niewiele osób wie, iż owoc ten jest także stosowany zewnętrznie jako środek przy problemach skórnych. Jego wyciąg stosuje się między innymi do zwalczania:

  • atopowego zapalenia skóry,
  • łuszczycy,
  • grzybicy skórnej,
  • grzybicy stóp,
  • grzybicy paznokci.

Niekiedy z grejpfruta tworzy się specjalne olejki aromatyczne, które posiadają właściwości uspokajające i ze względu na to są stosowane w ramach relaksu. Bardzo często wyciągi z tego owocu są także wykorzystywane do produkcji suplementów, a nawet leków. Grejpfrut posiada właściwości podnoszące odporność organizmu, dlatego spożywanie jego ekstraktu jest polecane zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym tak, aby pomagać w zwalczaniu przeziębienia i grypy. 

Grejpfrut – jak go jeść?

Grejpfrut ze względu na swój smak jest owocem bardzo orzeźwiającym. Idealnie sprawdza się na lato, gasząc pragnienie i dodając energii. Najczęściej jest on spożywany w wersji klasycznej, czyli po dokładnej obróbce. Owoc należy obrać ze skórki i oczyścić z błonek. Tak przygotowany można spożywać na surowo lub z dodatkiem cukru trzcinowego, który delikatnie osładza gorzko-kwaśny smak. Istnieją również ciekawe pomysły na kuchenne desery, które przyrządzane są przy wykorzystaniu soczystego owocu. Grejpfrut idealnie sprawdzi się jako dodatek do:

  • sałatki owocowej,
  • letniej owsianki,
  • kremu z mascarpone,
  • bez na słodko,
  • jaglanki,
  • ciasta czekoladowo-grejpfrutowego.

Należy również wspomnieć, iż owoc ten można spożywać w wersji pitnej. Chcąc zapewnić sobie maksimum orzeźwienia, warto na przykład zdecydować się na przygotowanie domowej lemoniady grejpfrutowej. Owoc ten świetnie nadaje się także do wyciśnięcia w sokowirówce. Można również sięgnąć po alternatywne napoje z dodatkiem gorzko-kwaśnego smaku.

UdostępnijFacebookTwitter
Dołącz do dyskusji

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .

Please note

This is a widgetized sidebar area and you can place any widget here, as you would with the classic WordPress sidebar.