Czym jest dieta wegańska?

Czym jest dieta wegańska?

Weganizm to dla wielu osób styl życia, który polega na wykluczaniu wykorzystywania zwierząt do wytwarzania żywności, kosmetyków, odzieży czy innego rodzaju produktów. Niektóre osoby rezygnują z rzeczy pochodzenia zwierzęcego z powodów środowiskowych, inne ze względów religijnych lub ekologicznych. Dużą część takiego podejścia zajmuje dieta wegańska. Sprawdź, czym ona jest oraz na czym dokładnie polega. 

Dieta wegańska – na czym polega?

Definiując dietę wegańską, warto zaznaczyć, że nie jest to chwilowa rezygnacja z niektórych produktów. Polega ona na określonym stylu żywienia, którego celem jest niejedzenie produktów odzwierzęcych. Jest podobna do diety wegetariańskiej, jednak ma nieco bardziej zaostrzone zasady żywieniowe. Nie jest bowiem związana wyłącznie z wyeliminowaniem mięsa, ale również wszystkich produktów, których wytworzenie wiąże się z wykorzystaniem zwierząt. Najczęściej na diecie wegańskiej ogranicza się mięso, jajka i nabiał. Niektórzy jednak decydują się również na zrezygnowanie z produktów, zawierających odzwierzęce dodatki, czyli:

  • żelatynę,
  • albuminę,
  • kazeinę,
  • koszenilę. 

Kwestią sporną dla osób będących na diecie wegańskiej jest spożywanie miodu. Niektórzy bowiem twierdzą, że jest to produkt niewegański, inni natomiast pozwalają sobie na jego jedzenie. Bardzo często rezygnacja z tego produktu wiąże się z nieetycznym sposobem pozyskiwania. Hodowla zwierząt bardzo często prowadzi do wyzyskujących, mało etycznych praktyk. 

Dieta wegańska – czy jest zdrowa?

Decydując się na weganizm, należy dokładnie zapoznać się z informacjami dotyczącymi wartości odżywczych. Ograniczony jadłospis wymaga bowiem odpowiedniego podejścia do sposobu żywienia. Mięso oraz produkty odzwierzęce dostarczają wielu potrzebnych i wartościowych składników. Ich eliminacja jest możliwa wyłącznie w przypadku stosowania tzw. zamienników. Wszelkie braki należy uzupełniać mikro- i makroelementami, zawartymi w produktach nieodzwierzęcych oraz witaminami w postaci suplementów. Nieodpowiednio ułożony jadłospis może przyczynić się do pogorszenia zarówno kondycji fizycznej, jak i psychicznej człowieka. Niedobory pokarmowe często skutkują również pojawianiem się długotrwałych i przewlekłych chorób. 

Odpowiednio zaaranżowana dieta wegańska jest jednak chwalona przez wielu specjalistów. Dietetycy podkreślają, że dostarczanie wysokowartościowych składników, a także owoców i warzyw to jeden z najzdrowszych sposobów odżywiania się. Są to produkty, które nie tylko przyczyniają się do polepszenia funkcjonowania organizmu, ale również wpływają na poprawę kondycji włosów, paznokci czy nawet skóry, spowalniając procesy starzenia się.  

Dlaczego warto stosować dietę wegańską?

Do najbardziej pozytywnych skutków stosowania diety wegańskiej zalicza się kwestie związane z kondycją organizmu i ciała. Istnieją również zalety związane z ekologią, które są ważne zwłaszcza dla osób dbających o środowisko. 

Obniżenie poziomu cukru we krwi

Podkreśla się, że rezygnacja ze spożywania mięsa prowadzi do obniżania poziomu cukru we krwi. Należy jednak pamiętać, że braki te uzupełniają zazwyczaj bogate w węglowodany owoceStyl odżywiania polecany jest również wszystkim diabetykom. Osoby, które stosują dietę wegańską, są znacznie mniej narażone na ryzyko zachorowania na cukrzycę. Należy jednak pamiętać, że w takich przypadkach o ułożenie diety należy poprosić specjalistę, jakim jest dietetyk. 

Troska o środowisko

Rezygnacja ze spożywania produktów odzwierzęcych ma pozytywny wpływ na stan środowiska. Hodowle zabierają bowiem wiele miejsca, a produkcje powodują wzrost emisji gazów cieplarnianych. Tego rodzaju działania wymagają również wykorzystywania sporej ilości wody, co wiąże się z zanieczyszczaniem rzek, oceanów i gleb. Zaletą weganizmu jest także zmniejszanie potrzeby na wyzyskiwanie zwierząt.

Utrzymanie prawidłowej masy ciała

Wielu specjalistów podkreśla, że u osób stosujących dietę wegańską występuje znacznie mniejsze ryzyko pojawienia się takich zaburzeń jak choroba serca, nadciśnienie i otyłość. Odpowiednio przygotowana dieta roślinna posiada wiele cennych składników, które charakteryzują się wysoką zawartością węglowodanów, błonnika, a także wody. Dzięki temu zwiększają one uczucie sytości, zmniejszając tym samym potrzebę podjadania. 

Co jeść na diecie wegańskiej?

Aby dieta wegańska była zdrowa i nie prowadziła do pojawiania się chorób czy niedoborów odżywczych, należy dokładnie zapoznać się z produktami, które są traktowane jako obowiązkowe w takim jadłospisie. Podstawą planu żywieniowego u wegan powinny być owoce, warzywa oraz zboża takie, jak:

  • żyto,
  • pszenica,
  • proso,
  • owies.

Nie należy również omijać roślin strączkowych, orzechów oraz tzw. produktów oleistych typu siemię lniane, słonecznik, sezam czy pestki dyni. Na rynku dostępne są również zamienniki artykułów spożywczych odzwierzęcych np.  mleko roślinne, sery wegańskie czy tofu. 

Wbrew pozorom dieta wegańska nie oznacza nudy i monotonii w kuchni. Z produktów dostępnych w diecie wegańskiej można stworzyć wyjątkowo smaczne dania i desery. Składniki nadają się zarówno do spożywania na surowo, grillowania, jak i gotowania na parze. Rozmaite owoce i warzywa stanowią również idealną bazę do pysznych, zdrowych koktajli oraz orzeźwiających, bogatych w witaminy lemoniad owocowych.

UdostępnijFacebookTwitter
Dołącz do dyskusji

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .

Please note

This is a widgetized sidebar area and you can place any widget here, as you would with the classic WordPress sidebar.